Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programjai keretében, kutatócsoportunk közreműködésével Párhuzamos nemzetépítés, konfliktusos együttélés – Birodalmak és nemzetállamok a közép-európai régióban (1848–1938) címmel tanulmánykötet jelent meg 2017-ben. A könyvet kutatócsoportunk vezetője, Szarka László szerkesztette, aki önálló tanulmányt is közölt a kötetben, ahogy tudományos munkatársunk, Ábrahám Barna is. Befogadó intézményünk, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete munkatársai közül Gyáni Gábor és Mitrovits Miklós is képviseltetik magukat egy-egy írással. A kötetről ide kattintva tudhatnak meg többet, illetve regisztrált felhasználók innen tölthetik le.

Munkatársaink írásai az Új Szóban

by Szőts Zoltán
Találatok: 1865

Az OTKA-kutatást záró komáromi konferencia alkalmából keresett meg bennünket a pozsonyi Új Szó című napilap szerkesztősége azzal a kéréssel, hogy a szombatonként megjelenő Szalon c. kulturális-tudományos mellékletükben négyrészes sorozatban foglaljuk össze kutatásunk eredményeit. A nevekre kattintva tekinthetik meg L.Balogh Béni, Hornyák Árpád, Kecskés D.Gusztáv és Szarka László írásait.

 

 

Minden egész eltörött... A Nagy Háború emlékei címmel a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában, a Tempevölgy könyvek sorozatban jelent meg egy első világháborúról szóló tanulmányokat tartalmazó könyv. A kötetet intézetünk tudományos munkatársa, az első világháborús OTKA-kutatócsoport tagja, Katona Csaba szerkesztette, a szerzők között pedig Ábrahám BarnaDemeter GáborHornyák Árpád, Katona Csaba és Szarka László képviseli intézetünket. A kötet címlapja itt tekinthető meg, tartalomjegyzéke itt olvasható, további információk pedig itt érhetőek el.

Média